Българска свободна ТВ, 4 април 2019, 8.00 часа
Текстът е публикуван в сайтовете и фейсбук на 11 април 2019
https://www.facebook.com/...
www.assa-m.com/ ...
www.mirchev.bg/ ...


Проф. Михаил Мирчев

СТАНИШЕВ в евро листата на БСП: ЗАЩО СЕ ЗАБРАВЯТ ПРИНЦИПНИТЕ КРИТЕРИИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ ИЛИ ОТПАДАНЕ?

Мария Габриел няма как да бъде радетел на българското в Европарламента

Истанбулската конвенция е политически разделител и ясен критерии

Противопоставянето между ПЕС и БСП е нещо лошо. Но няма нищо фатално, ако се стигне БСП да си търси друго политическо семейство


Проф. Мирчев, нека продължим темата, която обсъждахме със зрителите за Истанбулската конвенция. Тя е нещо ужасно за България и нормалността на нашите деца и бъдещи млади поколения. И въпреки че Конституционният съд я отхвърли през 2018 г. и досега подмолно се опитват да я вкарат в България, в училищата ни.
Как си го обяснявате?

     Истанбулската конвенция разделя политиците не само в България, но и в Европа като цяло. Беше казано, че не само България, а вече 8 страни от ЕС се противопоставят и не желаят тази конвенция да бъде ратифицирана в техните държави, не желаят чрез нея да побъркват и сбъркват собствените си млади поколения. Точно това е в същността на нещата, въпреки привидното й предназначение за борба с насилието над жените.
     Вижте, ако съвременните държави искат да се борят с домашното насилие – при това не само срещу жени, но и срещу мъже, срещу възрастни хора, срещу деца в семейството – то и в момента има достатъчно законодателни основания това да се прави ефективно. Ако не се прави на практика, това означава, че правителствата не си управляват добре подведомствените институции (Полиция, Агенция за закрила на децата, Следствие, Психиатрични клиники). Проблемът е в управленската и съдебната практика, а не в законодателството. Това се скрива от хората и се спекулира с насилието над жени.
     Вие сам казахте, че зад тази привидно хуманна, много хуманна задача се крие другото. Другото е един злокобен античовешки сценарий, който предвижда да бъдат пожертвани нашите деца и внуци, за да ги превърнат в удобен пластелин за политическа манипулация и икономическо господство. Те искат нашите деца и внуци да бъдат освободени от първичната им природа – от половата им принадлежност, от генетичните им полови кодове, от съответната им ролева полова идентичност като пълноценни индивиди и граждани.
     Това означава, моето момиченце – аз имам прекрасна внучка на 5 годинки, на нас да ни е забранено да я учим, че тя трябва да стане една прекрасна жена, а в момента е чудесно момиченце. Означава на нас у дома да ни е забранено да я назоваваме „момиче“, и вместо това да я зашеметяваме с неразбираемото „дете и внуче 1“. Това е абсурдно и безчовечно. Имам и внук вече на 1 годинка, значи и него да не го учим редом с момиченцето, че той е момченце и трябва да стане истински зрял мъж. Искат от нас да му блъскаме психиката с абсурдното „дете и внуче 2“.
     Неолибералите днес съвсем се сбъркаха, техен злокобен сценарий е именно Истанбулската конвенция. И ние тук, в България, сме против такива извращения на природата и здравия разум, на традицията и чувството ни за хуманност, на нормалните отношения в семейството.
     Ние искаме да си учим децата и внуците, че да си момиченце или момченце това са две различни неща, и точно в различието следва после да се търси хармонията, да цари голяма любов и взаимно уважение между тях. Това е за моите внучета в нашето „консервативно“ семейство. Ние не искаме да се отказваме от този културен консерватизъм и психична нормалност, колкото и либерали да се правим в икономиката или в политиката.
     Или нека се вгледаме в думата „мама“, която онези искат да изчезне и да я превърнат в „родител 1“ или в „родител 2“. Вижте, думата „мама“ е свещена дума. Това не е просто название на нещо. Когато извадите от психиката и културата свещената дума „мама“, всъщност, се преобръща цялата хуманистична традиция, върху която нашата цивилизация стои. Особено българската, славянската, патриархалната – хубавата, българска традиция и цивилизация…
     Всичко това са проблеми пред и със Истанбулската конвенция. Мисля, че у нас има вече създадено едно здравословно контра обществено мнение. И, ако Европейският съюз гласува за насилствено натрапване на тази Конвенция в България, ние ще сме принудени от самите тях да не си мислим хубави неща за Европейския съюз, за сегашната Комисия и Европарламент. А, ако някои от нашите депутати, вкл. от групата на БСП, гласуват за натрапването на Конвенцията на несъгласните народи и държави, то какво – да ги гледаме умилително ли? Просто защото били „наши хора“, и за да не се били излагали пред уж великите „европейци“?
     Как да не реагираме политически срещу такива депутати от БСП, срещу такива позиции откъм ПЕС и ръководството му, откъм евро комисарите? Какво да говорим, след като БСП вече 16 месеца води битка, и то много успешна битка, против тази вредна и ужасна Истанбулска конвенция и злокобните й последици – срещу нормалната грижа за децата и внуците ни, за младите български поколения, срещу младите семейства и нормалното родителство. БСП е лидерът в тази борба за нормалност, вече 16 месеца в Европа като цяло. Не е допустимо депутати от БСП да стоят на обратната гражданска и политическа позиция.

В този смисъл, имат ли място в листата на БСП такива хора, които подкрепят Конвенцията?
     Моята категорична позиция е в унисон с официалната позиция на БСП – не, нямат място в евролистата.
     Говори се за Елена Йончева и Сергей Станишев. Но всичко някак се свежда до междуличностни отношения или до някакви формални статусни неща. А принципът къде е?
     Нали не сте забравили, че БСП каза и на Конгрес и на Национален съвет: Ние имаме критерии, политически критерии – който е „ЗА“ Истанбулската конвенция, той няма място в евролистата на БСП, който е „ЗА“ Пакта на ООН за бежанците – това е другият голям проблем, който виси над България и над цяла Европа – той няма място в евролистата на БСП. Това е политическата принципна основа, за да се прецени един човек има ли своето политическо място, не личностно, а политическо място в една много силна бъдеща депутатска листа на БСП или няма място там.
     Това защо се забравя и игнорира от мнозина? Все едно в политиката няма принципи и няма политическа дисциплина спрямо изрични партийни решения?? Решенията следва да бъдат уважавани. Принципните критерии следва да бъдат спазвани… Иначе всичко се превръща в търговия чрез гласуване…

*      *      *

В съвсем скорошно Ваше интервю казахте, че не е фатално, ако БСП напусне ПЕС. Бихте ли развили тази теза. Много интересно.
     Лошо е, но не е фатално. Няма как да не е лошо, но пък и не е фатално.
     Направих аналогия с това, което се случва с Европейската народна партия – официалната стара десница, и Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“. По много подобен начин, както ПЕС натиска Българската социалистическа партия, ЕНП натиска „Фидес“ и Орбан, за да му извие ръцете и да му забрани да провежда национално отговорна и човеколюбива политика. От дясната ЕНП го заплашиха, че ще му замразят членството, след това ще го изключват. Обаче, Орбан – аз го харесвам този политик, въпреки че е десен, дори малко крайно десен – какво отговори: Ама, чакайте малко, защо ни извивате ръцете? Защо се правите на либерали, а по този грубиянски диктаторски начин се опитвате да ни командвате? Та нали ние си имаме своя национална суверенна политика, имаме си позиция по един, втори, трети проблем, понякога нашите позиции се разминават с Вашите… И, защо така грубо не уважавате нашата позиция, нали сте либерали? Трябва да ни уважавате, а ако продължавате с този натиск и заплахи, че сте щели да ни изключите от ЕНП, то ние може да Ви изпреварим и да решим да излезем от ЕНП и да отидем в друго политическо европейско семейство.
     БСП е в подобна ситуация на натиск откъм ПЕС. Разликата е, че в ЕС засега все още няма друго ляво семейство. Има други десни семейства, палитра от десни възможности, така че на „Фидес“ ще му е по-лесно. Това, че сега няма друго ляво семейство в Европа някои колеги избързаха да развеят като знаме на заплахата, че БСП щяла била да остане в изолация. Това е елементарно. И доста късоумно…
     Така че, не че е хубаво БСП да напуска ПЕС, няма лек и приятен развод. Но ако тези радикални различия продължават – а напрежението идва не от Българската социалистическа партия, то идва от ПЕС и ръководството на ПЕС към България – ами в един момент ще се постави и този въпрос, въпросът за напускане на БСП и търсене на по-естествено и надеждно за себе си семейство в политическа Европа. За мен разсъждаването по такава реална възможност е въпрос на здравомислие…

Значи не е толкова страшно, колкото се опитват някои медии да казват?
     Изобщо не е страшно. На 26 май Европейските избори вероятно така ще разбъркат партийното пространство, че новата партийна структура на следващия Европейски парламент ще бъде много променена. Вероятно ще има други десни конфигурации, части от тях ще излезнат от ЕНП. Няма да се учудя, ако се появи нова по-истинска социалистическа групировка, по-истински леви и социалисти в Европейския парламент.
     Тук нека си припомним, че Социалистическият интернационал по същество е социалдемократически интернационал. В Европа семейството се нарича Партия на европейските социалисти, но това са по същество социалдемократи. И да кажа още нещо. Днес европейските социалдемократи официално се назовават „ляво-център“. Но по същество те са „център-дясно“, нищо автентично ляво не им е останало.
     Това е ясно видимо при германците, които са патрони на БСП и лично на Станишев. Ясно видимо е във Фондация „Фридрих Еберт“ у нас, която от много години насочва своята помощ по оста на социалдемокрацията и център-дясното, а не по оста на социалистическото и по-автентично лявото. Вижте им проектите, вижте им говоренето и изданията, вижте хората, които обгрижват и подпомагат – и всичко става ясно.
     Аз поне от 2014 г. многократно и упорито в своята си „политическа НЕкоректност“ казвам и обяснявам, че има една огромна потребност левите партии да се върнат към себе си, т.е. към истински автентичното социалистическо. Това, между другото, от гледна точка на БСП, означава да се върне към Карл Маркс. Западният свят от 10 години превърна Маркс отново в звезда.
     БСП трябва да направи тази обратна крачка към себе си, което значи класово мислене, което значи защита не просто на бедните хора, а на работещите бедни, защита на хората, които работят и не са защитени срещу издевателства работодателски и др.под. Това значи автентично ляво.
     Вижте, нека разберем, че Светът и Европа вече преминаха през епохата на така нар. „безкласови общества“, богати и демократични, които осигуряваха и за ниските социални класи висок стандарт и надеждна социална защита. Това бе епоха на така нар. „всеобщо благоденствие“, на рязко покачване на потребителските възможности и материалния стандарт на бедните работнически слоеве от обществото, и на средната класа. Тази епоха, поради своята силна икономическа база, в своята политическа и идейна надстройка произведе европейската социалдемокрация. Като удобна политическа и идейна надстройка премести лявото от класовото и трудово-синдикалното към джендърното, хомосексуалното, малцинственото, психически анормалното. Такава уж лява социалдемокрация до 90-те години на ХХ век бе някак адекватна на времето си и обществото ни.
     Но ние вече живеем във второто десетилетие на XXI век. Много хора още не са проумели този факт. Това вече е епоха на крайна и драстична поляризация, бедността се върна 100 години назад в битието си, богатството излетя в Космоса и се формираха кастови малочислени групи на свръх-елити. И затова демокрацията се изроди. И затова медиите са в клещите на световен монопол и яростна цензура срещу всичко „антисистемно“. И затова богатите елити станаха толкова нагли и открито диктаторски. И затова за 40% бедни от народа реалностите в бита и труда са върнати в едно грозно и жестоко време на феодализъм и мафиотско господство. И затова се върнахме към време на Студена война и невротична подготовка за Трета световна война.
     Базата на обществото днес вече е радикално променена от процеса на американска Глобализация. Следователно, няма как да не се промени и трансформира и надстройката – морална и идейна, политическа и властова, кадрова и личностна. Закономерно е. Обективно и безвъзвратно закономерно е… Ето, в този смисъл и в този ракурс казвам, че левите политици и сили следва да се върнат към себе си, към същността си, към полезната си обществена роля…

Това е верният разговор...
     Това значи истинско социалистическо. Да напълним думата социалистическа партия със социалистическо съдържание. Ето, по тази линия аз предвиждам, че ще има битка в семейството на европейските социалисти и социалдемократи. Няма как те в даден момент да не се разделят на две, в две посоки, в две полета на политическа активност и властова реализация.

Т.е. ПЕС не е единственият социалистически „интернационал“ за БСП…
     В момента дясното пространство е дръпнало много напред в сравнение с лявото пространство. Вижте, там има палитра от партии и идейно позициониране. Докато в лявото пространство още се държи една обединяваща конфигурация, със социалдемократична доминация. Но противоречията и разномислието, сред тази уж левица, а те са идейни и политически, а и морални противоречия вътре в политическите им среди, се натрупват и стават вече парещи. Зрее голямо разделение сред сегашната уж левица. И аз очаквам, че, както дясното пространство вече е в 3-4 обособени образа, така и лявото е време да има поне две или три лица и идейна обособеност.
     Например, къде са комунистите? Знаете ли колко са хората, които на въпроса идеологически къде се причислявате, отговарят „аз съм комунист“? Това са около 7% от днешните избиратели в страната. А къде са адекватните на тези граждани и избиратели комунистически партии и лидери? Има някакви някъде, но все едно ги няма, не се усещат в политическия телевизор. Става дума за не малко граждани, които не искат някаква центристка социалдемократическа, или уж социалистическа партия. Искат нещо по-радикално като мислене, като политика, като говорене, като обясняване за нещата, като политическо действие и успяване.
     Тук става дума за огромен партиен вакуум днес в България, а това е положението на практика и във всички европейски страни. Комунистите почти ги няма, още не са се върнали на сцената, не са намерили адекватната си форма – адекватно като за информационния и мобилния XXI век, като за днешното дигитално младо поколение. От друга срана, днешните комунисти са архаични – не само по възраст на елитите си, но и като начин на мислене, като ретро-невротичност, като носталгично запечатване в реалностите от 70-те години, и не могат да прескочат 50 години напред, в днешното време, в днешното турбулентно общество. Има и друго, днешните комунисти ги подхлъзват към анархизма – но това си е един шумен, но безплоден радикализъм. Под неговата енергия може да се разрушава, но нищо мащабно и дългосрочно не може да се съзидава…
     Левите социалисти са в почти същата маргиналност и ембрионалност…
     Така че, общо погледнато, дясното предлага на публиката и на избирателите ветрило от притеглящи възможности. А лявото изостава, само себе си е запечатало във форми от втората половина на ХХ век, или в още по-ранни исторически и мисловни форми.

*      *      *

Явно уплашени, че БСП дръпва напред, управляващите се колаборират с партийки като АБВ, които разсейват лявото. Защо се получава така?
     Опитват се. Президентското АБВ, изврътливото Движение 21, някаква нова млада формация МИР – четем, че излизат самостоятелно на сцената на евро изборите. Опитват се по малко да отрежат от БСП и лявото. Но мисля, че тяхната сила също отмина. Те вече не са страшни за БСП. Не вярвам да успеят на тези избори. На предишните избори през 2014 г. те пряко отнеха от БСП около 30 хил. гласа. И още 70 хил. гласа бяха подлъгани към някакво друго губещо ляво. Но на сегашните евро избори мисля, че това вече надали ще се случи, отклоненото от БСП ще е далеч по-малко.

*      *      *

Да поговорим за героите на деня ни – Цветан Цветанов, Пламен Георгиев, шефа на КПКОМПИ…
     Всички вече си ги обичаме тези герои (смее се) …

Да, Вие го отбелязахте и в социалната мрежа. Но Цветанов пък казва, че „няма кой да ме накаже“. По изборите няма ли българският народ да ги накаже? Какви са изгледите?
     Според моето рейтингово емпирично изследване (представително за избирателите в страната), което анонсирах преди една седмица, се вижда, че нещата натам са тръгнали – ГЕРБ и героите на ГЕРБ да бъдат наказани от избирателите.
     Преди една година рейтингът на БСП беше с 4-5% по-нисък, изоставащ спрямо ГЕРБ. Около 20 февруари изследванията показаха, че дистанцията се скъсява – 2-3% изоставане на БСП. Само 20 дни по-късно, като бърз ефект от първата вълна скандали (с разкритията на Елена Йончева за „Ало, Банов“ и искането за техническа инспекция на асфалта по новите магистрали, с измислените съдебни дела и опит за репресия върху нея), и преди втората вълна скандали за евтини луксозни апартаменти и „Артекс“...

Интересно е, че Цветанов е осъждан многократно, а говори, че на Йончева е повдигнато обвинение…
     И, че по тази линия нямала била право да се явява като кандидат за евро депутат. Абсурди на абсурдите. И хората реагираха. И към 12 март вече процентите се изравниха и дори започнаха да се обръщат. БСП излезе с 1% отгоре. Аз го казах и показах ясно.
     Другите ми колеги се мотаят някъде и си крият изследванията. ГАЛЪП са нагледен пример, вече 4-5 месеца си крият изследванията и рейтингите. Очевидно са лично и бизнес зависими от ГЕРБ, макар че хората по инерция си ги мислят като уж „леви“ сред социологическото братство.
     Към края на Март дистанцията между БСП и ГЕРБ вече е 2-3% в полза на БСП. И инерцията на този тренд продължава.
     Тук нека кажа, че Цветан Цветанов вече бе изконсумиран от масовата психика, заедно с него имаше още три оставки, после още три оставки. Сега изключителното вълнение на хората е концентрирано в другия герой – държавен корумпиран мафиотски герой Пламен Георгиев, шеф на КОНПИ. Той е човек и институция, които получават заплати за да ни пазят от корумпираните политици на правителствено равнище. Чудо на чудесата! Точно този красавец се оказа овъртян в кашата на собствените си документни престъпления и нагла безочливост. А да напомня, че него дори го готвеха за следващ Главен прокурор…

Призван да се бори с корупцията...
     КОНПИ е специализирана институция, която трябва да лови големите високо статусни престъпници. Както прокурор Кьовеши в съседна Румъния.
     И тук нека да се върнем към първата ни тема в разговора, може ли хора от ПЕС да бъдат в Евролистата на БСП, ако те не искат г-жа Кьовеши да застане на позицията на много специален евро прокурор? Това е още един ясен политически критерий за това кой от висшата номенклатура на БСП може да влезе в листата и кой е здравословно да бъде оставен извън нея. Още един критерий…

Много сериозен…
     Пламен Георгиев тук е в аналогична позиция като на прокурор Кьовеши в Румъния. Той какво прави? Самият той се е забъркал в тези неща, поредица от документни, според мен, очевидни измами. Това си е направо документно престъпление, защото какво друго е, когато сменяш и подменяш данъчна оценка на имот, сменяш постфактум, след колко години, след 10-ина години да сменяш нотариални актове. Това за мен е документна измама, при това с любезното съдействие и съучастие на съответните други държавни и общински институции. И този човек това го прави публично, без страх че затъва още повече в блатото. Не отговаря на въпросите на Вашите колеги, държи се неприлично с тях, като мъж се държи неприлично с репортерките. Опитва се да не допусне проверяващите от Общината за да опишат неговата тераса върху цял един покрив…

Което е скандално…
     Абсолютно скандално е. Така че втората болезнена жертва, знакова и ключова правителствена жертва, вероятно ще бъде Пламен Георгиев. Поверяващият на проверяваните, престъпният проверяващ на престъпните проверявани от ГЕРБ…
     И няма да мине театралният номер на ГЕРБ, които казват нагло, че чрез оставките те били демонстрирали политически морал, че така провинените били носели и понасяли отговорност. Но вижте, колко, две седмици се въртя скандалът с Цветан Цветанов, за да бъдат той и те принудени към тази половинчата отстъпка, която направиха – Цветанов уж да бъде наказан като го извадят от Парламента. Но си го оставиха да им организира фалшифицирани избори. Сега вече повече от две седмици се върти скандалът със и срещу Пламен Георгиев. И да видим след колко време ще вдигнат ръце и от него и ще го предадат на кучетата, ще бъдат принудени и него да отстранят.

Това руиниране на ГЕРБ и ерозия ли ги поразява електорално?
     Те всички се оказаха замесени в тези престъпни и цинични неща. Ето, сега заместникът в КОНПИ на Пламен Георгиев – от вчера върви информация, че неговата хубава млада женичка за 20 милиона лева някакви държавни поръчки, че той самият е бил охрана на мафиот, и т.н. Те всички са замесени. Това е страшното за тях. Това е много страшно за тях.
     Сега „любимото дете на партията“ Делянчо Добрев за втори път подаде оставка и този път бе изваден от Парламента. Но ни обясняват просълзено, че той си бил честен. Плащал наем за жилището си на … майка си. Да се смееш ли, да плачеш ли!?
     Както се шегуват хората във Фейсбук, това тъщите и майките се оказаха изтривалка за корумпирани висши държавници и политици от ГЕРБ… Първо бе Цветанов. После милата Ангелкова. Сега Делянчо… Е, трябва да има край на този показен цинизъм и безочие.

И затова ли ГЕРБ опитаха да дръпнат от синьо гориво, така да се каже, от старото СДС, да вкарат Александър Йорданов…
     Сега вече и Анастасия Мозер е там. Но тези хора са вече политически смъртници...

Политически смъртници…
     Самият факт, че ГЕРБ се опитва да се коалира именно с тях за какво говори? Вероятно си правят кривата сметка, че така биха могли да покажат на слепите и глухите в обществото, че ГЕРБ още са толкова велика политическа сила, че са все още толкова харесвани, че към тях се е залетяла тълпа от желаещи коалиционни партньори. Добре би било за тях да е така, но за жалост вече не е. Само вижте, кои са новите им коалиционни партньори? Александър Йорданов и Анастасия Мозер! Аз очаквам те допълнително да убият и без това снижаващият се рейтинг на ГЕРБ. Образът им става все по-несериозен, а наред със заливащата ги втора вълна от скандали за имоти и престъпни злоупотреби – става и все по-отблъскващ за поне малко мислещите избиратели.

Някъде бях прочел, че Мозер и Йорданов са знак от страна на управляващите, че ето видни русофоби вкарваме в нашата листа. Значи ние сме, така да се каже, против Турски поток и прочее. Това спекулации ли са?
     Откога трябваше през България да мине голяма газова тръба – независимо дали от Русия или през Турция? Мина времето, когато Борисов печелеше като се хвалеше, че е спрял и прекъснал всички подобни проекти.

Това било знак, че след като тези русоФОБИ са в евро листата на ГЕРБ, значи че не е желана тази тръба…
     Крива им е сметката. Знаете ли колко са русоФОБИте сред избирателното тяло? Едва 7-9%.

Само 7%, толкова малко?
     Да, едва 7-9%. А ГЕРБ имат нужда от 35%, за да се представи добре на предстоящите евро избори чрез една такава злобна анти-руска риторика. Само 7-9% са русоФОБИте, тези, които се връзват на такива изкопаеми неща, разбирате ли? Това е лексика от средата на 90-те. Сега сме 20 години по-късно, умовете на хората в България узряха, преминаха през много залъгалки и плашила и вече няма как да се хващат масово на такива екстремизми.

Пещерна лексика, действително.
     Точно така – примитивно злобна, политически сляпа, мисловно промита.

*      *      *

Добре, а водачът на листата Мария Габриел, с френското име Габриел, чието детенце се казва Жан-Едуард, тя българските или френските интереси ще защитава? Виждаме сега при пакета „Мобилност“ българите са на едно мнение, французите – на друго. Даже превозвачите ще горят камион, защото Бойко Борисов обещаваше, тупаше се в гърдите, че няма да допуснем това, но както изглежда ще мине този Пакт.
Това ми е въпросът: Мария Габриел българските или френските интереси ще защитава като евро депутат? Защото, като човек с двойно гражданство, тя очевидно ще има някакъв проблем?

     Дайте да погледнем чисто човешкото измерение. Тя нали е майка? Нейното детенце българче ли е, според Вас? То е с НЕбългарско име. То в България… Между другото, ходим в една и съща сладкарница „Конфети“, която е в Съюза на българските журналисти, често там сме се засичали, те изглеждат симпатично семейство. Но важното е, че тя идва в България, с мъжа си и с детето си, само в отделни дни.
     Това детенце няма да живее в България. То ще идва тука като на екскурзия. Е, тогава то по какъв начин ще има емоционална и морална връзка с нас, как ще си формира историческа и традиционна връзка, за да се чувства българче, гордо и патриотично българче? Освен това то ще учи във френски училища, а те са крайно шовинистични, по принцип, сега вече са и много джендърни. А ние в България сме консерватори антиджендъри.
     Какво българско ще се възпита в това детенце? Така че тази жена по линия на името си, по линия на детенцето си и своя естествен майчин патриотизъм към детенцето и неговото бъдеще, както и по линия на мъжа си и структурите, които седят зад него – всичко това ще я тласка към френското. А от другата страна на везната ще има и нещо малко и слабо българско. Сложете ги на една везна, виждате коя страна ще натежи и преобърне другата...

Очевидно е кое натежава и ще натежава...
     Да, очевидно е. Така че те, ГЕРБ, мисля че и с това направиха голям гаф против себе си, против своя успех на тези евро избори.
     Още повече, че тя по много изкуствен начин стана евро комисар, при това има специфичен сектор, от който очевидно нищо не разбира. Професионалистите й се надсмиват. Така че тя няма тежест, за да си кажат избирателите, че щом е била убедителен евро комисар, дайте затова да я приемат и подкрепят като водач на листа.
     Още повече в последните дни, когато Габриел прави странно категорични изказвания, че голяма маса арабски и ислямски бежанци, ако бъдат внесени в България, това нямало било да е опасно за нас и държавата ни, а щяло да бъде спасение за икономиката ни…
     Това звучи просто самоубийствено. Поне да си беше замълчала до изборите, а след това да заема такава екстремистка анти българска позиция. НО явно са й заповядали да се изказва по бежанците точно сега. Очевидно германският план за пренасяне на техния контингент злокачествени бежанци от Германия към Странджа у нас върви с пълна сила – и няма за кога да изчакват, дори два месеца не могат да изчакат. Искат да си намалят напрежението в Германия, не ги интересува какво ще става с нас в България. Тук Габриел играе зловеща роля срещу народа и си и срещу Родината си!!!
     Обобщено, мисля, че ГЕРБ имаха много по-удачни варианти, но те отново направиха кадрови гаф – както през 2016 г., когато излъчиха Цецка Цачева за кандидат за президент. И вероятно отново след изборите ще си скубят косите. Хем процентите им сега общо вървят надолу, хем тази Габриел нищо няма да дърпа нагоре. Тя по-скоро ще бъде капак над онези, които все още се колебаят дали да не гласуват за тях. И аз няма да се учудя, ако това бъде пър-ва-та из-бор-на ка-та-стро-фа за уж великата партия ГЕРБ.

*      *      *

Това не показва ли, че Бойко Борисов вече не владее партията си? Това, че Мария Габриел сега води тяхната листа, а преди това му я наложиха за наш евро комисар, по аналогия с грубата намеса, когато той оттегли печелившата кандидатура на Ирина Бокова за ООН…
     Очевидно го командват от чужбина – той нали самият си признава за „началниците” от Брюксел. Но вече става все по-очевидно и видимо за мнозина, че си го командват и откъм България.
     Вижте, нека бъдем реалисти. Уж великият Бойко не владее партията ГЕРБ, не владее изборният механизъм, не владее кметовете, не владее обществените поръчки на местно равнище, не владее тарторите в циганските квартали и гета. Владетелят се нарича Цветан Цветанов. И Цветанов дава непрекъснати свидетелства за това.
     Ето, уж го изгониха наказателно от Парламента, а той си се върна там по най-безочлив и предизвикателен начин – самоназначил се е като „съветник” със заплата 1 200 лева. Отново чудеса на чудесата! И всичко това се пише в сметката на Борисов, прави го смешен, окончателно му изяжда харизмата, избутва го към изборна катастрофа…
     Примката около шията му се стяга, затягат я по жесток начин.
     Първо, очаквам, че след като паднаха вече толкова много жертви от ГЕРБ, след като вероятно ще падне по някоя жертва и от останалите партии, накрая разкритията ще дойдат и до споменаваните негови имоти в Барселона, вероятно и в САЩ.
     Второ, вече бе казано и подсказано на публиката, че в следващия рунд на разкритията ще се стигне и до милионните незаконни лични сметки в чужбина. Тук вече Борисов очаквам да бъде застрелян директно в сърцето… Публичните тайни за офшорните негови престъпни геройства са от години… Това вече би било равнозначно на ритуално убийство с последващо самоубийство. И няма да се учудя, ако фактите дойдат отново от САЩ, от „Свободна Европа”, от стратези като Стив Баннън (Steve Bannon).

Владетелят на ГЕРБ е Цветан Цветанов. Той направи един привидно хитър маньовър – оттегли се от председателското място в парламента на парламентарната група…
     Оттегли се, но само привидно. Само да кажа на Вашите зрители колко изкуствено е това.
     Вижте, този парламент преди изборите ще функционира още само 3 седмици. Следват Великденски празници, а след това те ще си дадат една удължена не почивка, а всъщност неработене преди изборите, всъщност той няма да бъде в Парламента само предстоящите 3 седмици. А истинската му работа ще е да направи успешни за ГЕРБ избори.
     Нека отново кажа, че фалшификаторският механизъм на Цветан Цветанов е от порядъка на 200-250 хил. гласа. Това е нещото, което ако пак бъде допуснато и не му се попречи, ще промени нашите социологически рейтингови проценти. Има начини да се попречи, но досега те не бяха използвани. Не бяха използвани дори от Служебния кабинет на Огнян Герджиков и Румен Радев през 2017 г.
     Това е ролята, това е силата, това е властта на Цветан Цветанов – гражданите да гласуват по един начин, а той да намали 2-3% от БСП, да добави на себе си 5-6%, и пропорцията изведнъж за слепите и пред слепите уж изненадващо се преобръща. Така че Цветанов засега си седи по най-циничния начин на сцената, ще обикаля страната, ще се среща с чужди посланици, ще дава пресконференции, че нищо не му се е случило, защото те са го оставили, за да фалшифицира тези 200-250 хил. гласа. Особено, ако и сегашната нова ЦИК успее да го облагодетелства – като удобен за ГЕРБ механизъм и като неизползване на формите на контрол – тези фалшификаторски практики на партия ГЕРБ, т.е. на Цветан Цветанов и неговите верни хора.

*      *      *

Много хора се чудят как така Цветан Цветанов и с какво лице застава пред избирателите и как казва гласувайте за нас?
     Няма морал. Тука цинизмът е отишъл извън границите на всякакво човешко въображение. Вижте Пламен Георгиев от КОНПИ не е ли другото лице на цинизма?

Оправдава се с някакви олигарси, с някакви…
     Някакви олигарси, някаква политическа репресия върху него. Възможно ли е това? Според демократичната европейска практика, когато има съмнение и изнесени уличаващи факти за нещо престъпно и възмутително неморално, тогава този държавник моментално напуска кабинета си. Може и да не е уволнен веднага, докато следствието си свърши работата. Но трябва да напусне кабинета си и да се скрие самодоволната си физиономия от телевизора.

Един от коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединените патриоти, които изобщо не са обединени, Валери Симеонов, така и препоръча шефът на КОНПИ да напусне докато тече следствието.
     Това е нормалното от гледна точка на демократичната практика. Демократична България също много ясно заявиха, че той няма място във властта докато не се изясни казуса.

Ще се изясни ли?
     Вярвам. Вярвам, защото... Знаете ли защо това нещо не може да го спре ГЕРБ?
     Защото то не дойде от България, то не дойде от опозицията, не дойде от БСП. То дойде отвън, дойде от САЩ. И дойде от среди, които тук се разчиташе, че те во веки веков ще подкрепят всички мафиотски престъпления на сегашната гербаджийска власт. И изведнъж изненада – изненада за тях, както и за примирените граждански среди.
     Има там едно дело РИКО, което очевидно се движи със страшна за тях скорост. И съчетанието между РИКО, което е насочено към Делян Пеевски, срещу нашия хубавец главен прокурор и още две–три ключови властови фигури, заедно с встъпването в длъжност евентуално на прокурор Кьовеши, съчетанието между тези неща в близка времева перспектива е зловещо за тези герои.
     Те в момента, според мен, са в състояние на паника. Тази, задкулисната информация, те много добре я знаят. Съобщено им е какво им е скроено да им се случи. Това е страшното за тях в момента.

До кога ще се развие този казус?
     Ами, то започна да се развива. Не трябва да искаме революция, няма да стане изведнъж и радикално. Ще стане стъпка по стъпка, ще стане човек по човек, ще стане „еволюционно”. Първо нещо стана с уж недосегаемия Цветан Цветанов. Вероятно до седмица ще стане нещо подобно с уж недосегаемия Пламен Георгиев. Пешките на господарите започнаха да падат, покрай тях и офицерите, накрая генералите.

Значи ли това, че Пламен Георгиев, сега все още шеф на КПКОНПИ, няма шанс да бъде новият главен прокурор на България?
     Не виждам вече как това може да бъде пробутано. Президентът Радев вече ясно показа, че няма да подпише такъв указ за нов главен прокурор. Дори предполагам, че Пламен Георгиев оттук нататък надали ще има някакъв висок държавен и политически статус. И ако е вярно, че той е приближен едновременно на Цветан Цветанов и на Делян Пеевски, то не е изключено точно той да бъде принесен като ритуална жертва в хода на голямото разчистване.
     Голямото политическо и кадрово РАЗЧИСТВАНЕ!!! То вече започна, вихърът не може да бъде овладян, жертвите ще са много, цялата конструкция вече е разклатена…
     Процесът е в цяла Европа. През 2014-2016 имахме политическо земетресение (earthquake). През 2017-2018 имахме ускоряваща се политическа турбуленция (turbulence). Сега, през 2019 вече имаме отприщване след фазата на натрупване на огромна гневна енергия…
     Тези евро избори ще са арена на разместването и пренаместването в политическата сцена. В тази ситуация старите големи партии са в кризата си на оцеляване като властови. Старите средни и малки партии са в кризата си на оцеляване като неизбежни партньори на големите. А амбициозните нови партийни проекти са пред риска да се разминат с реалния граждански и обществен глад от нов тип политици, с нов тип политика, чрез нов тип партии и движения.

В края на 2019 г. ще се избира и нов главен прокурор. Дали Бойко Борисов ще може да повлияе при този избор? Спомняме си за Сотир Цацаров, и онези записи, в които Кокинов ядосано каза на Борисов: „Ти си го избра“.
     Вижте, Пламен Георгиев е лично назначение на Борисов като ръководител на КОНПИ и после на КПКОНПИ. То няма как да е било другояче. Без неговото съгласие тогава не е могло да стане. Затова той трябва в един момент да поема и обратната отговорност като го елиминира. Не може да се изхлузи от тази своя властова отговорност, колкото и да се ослушва…

Тук въпросът е дали ще успеем ние българите да елиминираме изобщо модела „Борисов“?
     Ами, това е голяма борба и преборване. Ние, българите, под най-различни форми трябва да го правим и направим. Ето, например, на предстоящите избори трябва да се гласува. Да се гласува на първо място против ГЕРБ и да се гласува на второ място против ДПС. Защото това е, всъщност, силната конфигурация, която ефективно управлява и мафиотизира цялата ни държава. Дори вчера четох много интересни анализи, че Ахмед Доган продължава да е икономически човекът, който управлява в момента България.

Той раздава все още порциите, така ли?
     Огромните порции той ги раздава. А от миналата година Ахмед Доган започна да се легитимира и като един от икономическите олигарси, лично той като публичен собственик и капиталист. Досега Доган действаше чрез подставени лица. Сега вече открито си купи ТЕЦ Варна, заедно с него и дълбоката промишлена част на варненското пристанище, купи си Сараите в Бояна. Неговата активност в тази посока ще продължи. Ще видим как и докога.
     Аз очаквам скоро неговите крилца да бъдат подрязани и отрязани. От същите тези сили, които сега така разбъркаха нещата на властта у нас… Ако атаката срещу Делян Пеевски успее, то следващият на миндера ще е Ахмед Доган. Както е при ГЕРБ, ако атаката срещу Цветан Цветанов успее, то следващият на клона ще е Бойко Борисов… Нещата в политиката са си закономерни, няма къде да им се избяга.
     Така че срещу тези две партии трябва да се направи опит, народът трябва да направи опит да гласува – за да се намалят видимо и чувствително изборните им проценти. Това би било съсипително за тях…

*      *      *

Но ДПС има много консолидиран електорат. Винаги си излизат под строй и си гласуват.
     Не е така, това е натрапена инерция на мисленето. Много интересни данни има от това мое последно изследване. Питам хората: Кого бихте избрали Лютви Местан или Ахмед Доган? И изненада: 47% от мюсюлманите в България казват, че не биха избрали нито един от двамата, 52% от мюсюлманите в България не биха избрали Ахмед Доган, и ако не ги притискат и заплашват със страшна сила, не биха гласували за ДПС. Това е истината. Другото е резултат от упоритата пропаганда. За каква консолидация говорите?

Т.е. това е медиен мит?
     Абсолютен медиен мит. Това е политическа реклама. Рекламната вълна, която 30 години вече върви и рисува от образа на Ахмед Доган нещо фантастично. Реалностите изобщо не са такива. 47% сега казват нито единия, нито другия.
     Лесно разбирамо е защо не Лютви Местан. Но от гледна точка на пропагандния образ много хора просто няма да повярват, че става дума и за уж фантастичния и фамозен Ахмед Доган. 47%! Това са български мюсюлмани, български турци, българо-мохамедани, цигани мюсюлмани, които не искат да бъдат запечатани от полуфашизоидната партия ДПС.
     Те са един феодален и военизиран механизъм за подчинение на хората и за изсмукване силата на хората. Турците освен турци и мюсюлмани, те са си и нормални хора. Те искат да бъдат образовани и цивилизовани хора, мислещи със собствените си глави. Те искат да живеят в демократично общество, да се ползват от действителни човешки и граждански свободи. Те искат да имат собствен поминък и независим бизнес, а не подаяния от партията и местните феодални господари.
     Виждате сега отново проблемът с тютюнопроизводителите. Не са им заплащали продукцията. Това се повтаря вече 25 години. И кой не плаща на тютюнопроизводителите? Чии са изкупвателните фирми, които не плащат на тютюнопроизводителите. Те са на ДПС. Всъщност, ДПС задържа плащането, забавят плащането на продукцията, държат мизерно ниски изкупни цени, и така тероризират икономически и после политически местното население. Всъщност, кой не плаща на тези хора вече десетилетия и ги държи като роби на труда? ДПС е това, либералът Доган е това, техният олигарх Пеевски е това.

Бойко Борисов, обаче, очевидно се опитва да ги привлече на своя страна така отивайки…
     И отиде Бойко Борисов да им обещае да им плати. Той е много ловък с тази популистка хватка, досега много е успявал да залъгва недоволните и сега частично ще успее. Такива групи професионални, съсловни, местни, които са в много бедствено положение и се осмеляват да излязат да протестират, той веднага отива погалва ги, целува една от най-красивите девойки и казва: Ще им реша проблема. Изважда си от задния джоб едни 20 милиона. И заема театрална поза: Заповядайте тези пари, за да си решите проблема. И нали знаете и помните, че аз съм Господ. Това е хватката на Бойко Борисов и досега тя работеше. Ще видим сега доколко ще проработи.

*      *      *

Продължава ли тази тефлонова харизма, на която уж нищо не се лепяло, да важи с пълна сила?
     Тефлоновата харизма… Вижте, хората трябва да внимават в числата на рейтингите. Рейтингът на Бойко Борисов, когато неговата харизма наистина работеше беше от порядъка на 60-70%. От 5 години насам рейтингът на Борисов се срути до рейтинга на един обикновен властник – някакви си 40-45%. А в момента Борисов вече има 30-35%, само!

Само?
     Само 30-35%. А в негативната част на неговия личен рейтинг вече са набъбнали 50-55%. Това си е чиста рейтингова катастрофа на този политически великан и уж несменяем вожд на мутро простолюдието в милата ни Татковина.
     Друг любопитен индикатор в изследването: Ако трябва да избирате между Бойко Борисов и Корнелия Нинова, кого ще изберете?

Разбира се, Корнелия Нинова!
     Не, недейте да прибързвате. Равни са в момента, числата са им изравнени.
     А досегашните рейтинги какво показваха? 35% за Бойко Борисов, 23% за Корнелия Нинова. Така че, това че Корнелия Нинова в момента се е изравнила с него, говоря за национално изследване, това е огромно дръпване на нея нагоре, а на него още надолу. Всъщност, това е същият тренд – числата при партиите започват да се разминават в полза на БСП, числата и на лидерско равнище вече са се изравнили и, ако нещата се развиват добре, ще се разминат в полза на Корнелия Нинова. До изборите има още близо 2 месеца. Това ще бъдат инфарктни месеци и последни седмици.

Край

ВИДЕОТО можете да видите тук:
https://www.facebook.com/...

БЕЛЕЖКА:
Тук текстът на стенограмата от предаването е редактиран и допълнен. Темите са от изключителна ситуативна важност и затова допълних, за да има яснота по тезите и аргументите ми. Пускам този текст в сайтовете ми на 11 април 2019.


Обратно към началото

Препоръчай  СЪБИТИЯ
ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
НОВИ КНИГИ
ИЗБОРИ '2011